The New York Times -lehti julkaisi 5.9. nimettömän mielipidekirjoituksen, jonka kirjoittaja on vanhempi virkamies Trumpin hallinnossa. Tekstin julkaisu anonyymisti on epätavallista lehden toimituksessa, mutta valintaa perustellaan kirjoittajan suojelemisella. Lehden mukaan epätavallisempaa oli kuitenkin kirjoituksen sisältö sekä sen huoliteltu ja selkeä tyyli. Tekstin mukaan Trumpin hallinnossa on virkamiehiä, jotka pyrkivät estämään presidentin huonojen päätöksien toimeenpanon.

Tekstin otsikko kuuluu suomeksi “Olen osa vastarintaliikettä Trumpin hallinnossa” eikä se jätä juuri mitään arvailun varaan. Kirjoittajan mukaan kyseessä ei ole minkään tietyn poliittisen liikkeen rintama, vaan joukko työtään tekeviä virkamiehiä, joiden mielestä Trumpin ailahteleva käytös ja vähäisillä tiedoilla tehdyt päätökset ovat uhka yhteiskuntajärjestykselle ja demokratialle. Esimerkkinä tästä mainitaan Trumpin kunnioittavan oloinen suhtautuminen mm. Venäjän Putiniin ja Pohjois-Korean Kimiin, samalla kun hän taasen ei näytä kunnioittavan Amerikan perinteisiä liittolaisia.

Kirjoituksen ympärillä liikkuvien huhujen keskiössä on arvatenkin kirjoittajan henkilöllisyys. Joukko Trumpin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä on pyrkinyt kiistämään osallisuutensa heti kättelyssä: ministerit Mike Pompeo, James Mattis, Steven Mnuchin. Jopa varapresidentti Mike Penceä on väitetty kirjoittajaksi. Hänen ei tarvitsisi pelätä virkansa puolesta, koska Trumpin on käytännössä mahdotonta erottaa varapresidenttiä. Pence on kiistänyt jyrkästi osallisuutensa tekstiin. Ehkä villein spekuloitu kirjoittaja oli Melania Trump, joka kuitenkin kutsui kirjoitusta sabotaasiksi.

Trumpin reaktio oli odotetusti kiukku, jonka jälkeen hän on alkanut vaatia oikeusministeriötä selvittämään kirjoittajan henkilöllisyys. Trump on vakuuttunut siitä, että kyseessä on presidenttiä, eli sitä kautta kansallista turvallisuutta, uhkaava salajuoni. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders vakuuttaa koko Valkoisen talon seisovat presidentin tukena.

Kirjoitus herättää tulevaisuutta ajatellen useitakin kysymyksiä. Ensinnäkin, onko se autenttinen, ja kuka sen on oikeasti kirjoittanut? Tällä hetkellä kaikki vanhemmat virkamiehet ovat pääepäiltyjä. Toiseksi, kuinka laaja tämä vastarinta on? Valkoisessa talossa työskentelee satoja ihmisiä, joten vastarinnan potentiaali riippuu jäsenten määrästä ja asemasta. Kolmanneksi, oliko ajoitus tarkkaan valittu? Loppusyksystä 2018 USA:ssa pidetään vaalit, joiden tulos voi muuttaa edustajainhuoneen ja senaatin valtasuhteita Trumpille epäedullisempaan suuntaan, joten oliko kirjoitus osa vaalikampanjaa.

On vaikea sanoa, mihin tämä kirjoitus johtaa ja ketkä hyödyntävät sitä eniten. Yksi taho voisi olla QAnon, joka on vakuuttunut siitä, että Trumpia vastaan suunnitellaan vallankumousta.