Syyskuun 11. päivän tapahtumissa kuoli melkein 3000 ihmistä ja tapahtumasta käytetään yleisesti nimitystä “terrori-isku”. Katastrofista on syytetty niin Al-Qaidaa kuin Yhdysvaltain hallintoa. Kysymys kuuluukin, kuka halusi kylvää kauhua ja minkä tarkoitusperän saavuttamiseksi.

Terroristijärjestön motivaatio

Al-Qaidan näkökulmasta isku onnistui täydellisesti: lentokoneet saatiin kaapattua, ohjattua maaleihinsa ja tapaus sai käsittämättömän määrän huomiota. Koska kyseessä on terroristijärjestö, sen tehtävänä on kylvää pelkoa mm. hyökkäämällä siviilejä vastaan.

Terrori-iskun onnistuminen oli vahvaa näyttöä amerikkalaisille siitä, että he eivät olleet turvassa globaaleilta kriiseiltä. Kumpaakaan maailmansotaa ei taisteltu Yhdysvaltain mantereella, joten kansan keskuudessa oli pitkään vallinnut harhakuva Amerikasta lintukotona. 9/11 onnistui murtamaan tämän luulon ja nyt amerikkalaisilla olisi syytä olla vähintään yhtä peloissaan kuin eurooppalaisilla.

Ennen syyskuun 11. päivän iskua Al-Qaida oli toki tunnettu ja varteenotettavana uhkana pidetty terroristijärjestö, mutta lentokoneiden kaappaus ja ohjaaminen päin New Yorkin ikonisimpia maamerkkejä osoitti, että järjestö kykenee kansainväliseen, hyvin suunniteltuun ja suuren mittaluokan iskuun.

Yhdysvaltain hallinnon motivaatio

Yhdysvaltojen halu heijastaa vaikutusvaltaansa ympäri maailmaa ei ole mikään uusi asia, vaan pitkäjänteistä työtä, jota se on tehnyt jo vuosikymmeniä. Kun 9/11 tapahtui, heräsi kysymyksiä oliko USA:n vastuutaho vain epäpätevä. Toisaalta on ehdotettu myös ns. “let it happen” näkökulmaa, jonka mukaan isku oli tiedossa, mutta sen annettiin tapahtua, koska siitä saattaisi olla hyötyä poliittisen agendan ajamiseen. Kolmas näkökulma on ns. “make it happen”, jonka mukaan USA suunnitteli ja toteutti iskut itse.

Yhdysvalloilla oli sikäli paljon voitettavaa syyskuun 11. päivän tapahtumissa, että mahdollisuus lavastettuun hyökkäykseen on olemassa. 2001 alkanut terrorismin vastainen sota ja Irakiin suunniteltu hyökkäys toivat suoraan kahdenlaista hyötyä Yhdysvalloille: paremman otteen hallita Lähi-idän öljyä ja valtavat tilaukset sotateollisuudelle.

Silloinen USA:n presidentti George Bush sai myös ulkoisen vihollisen, jota vastaan kaikkien amerikkalaisten oli nyt edullista yhtyä. Terrori-isku tapahtui Bushin ensimmäisen kauden alussa, ja oli hänen koko 2-kautisen presidenttiytensä kantava voima. Toiselle kaudelle pyrkiessään Bushilla ei niinkään ollut varteenotettavia vastaehdokkaita republikaanien esivaaleissa, ja voitti vuoden 2004 presidentinvaalit, vastaehdokkaanaan John Kerry, niin äänten kuin valitsijamiesten määrän perusteella.