Sandy Hookin ala-aste sijaitsee Newtownissa Connecticutin osavaltiossa, ja kaupungissa on hieman vajaa 28 000 asukasta. 14. joulukuuta 2012 siellä tapahtui kouluammuskelu, jossa kuoli yhteensä 28 ihmistä. Tekijä oli 20-vuotias Adam Lanza. Ammuskelun seurauksena Yhdysvalloissa nousi pinnalle keskustelu aselaeista ja salaliittoteoriat alkoivat muotoutua tapahtumien ympärille.

Uhreista 20 oli 6–7-vuotiaita koululaisia ja kuusi koulun henkilökuntaa. Ennen kouluammuskelua Adam Lanza ampui äitinsä ja ajoi tämän autolla kotoa Sandy Hookin koululle. Lanzan aseistukseen kuuluivat Busmaster XM15-E2C (puoliautomaattinen rynnäkkökivääri) ja Clock 20SF-pistooli.

Ammuskelu alkoi käytäviltä, joissa mm. koulun vahtimestari ja johtava opettaja yrittivät pysäyttää Lanzan. Opettaja sai osuman jalkaansa, mutta selvisi. Vahtimestari selvisi vammoitta ja juoksi varoittamaan luokkahuoneita. Myös lapsien väitettiin kuulleen ammuskelun ääniä varhaisessa vaiheessa. Koulun terveydenhoitaja soitti hätänumeroon piilouduttuaan opettajien huoneeseen, jossa Lanza hetkellisesti kävi, muttei ilmeisesti havainnut siellä ketään. Ennen luokkahuoneita Lanza ampui koulun rehtorin ja psykologin käytävillä.

Ensimmäiseen luokkahuoneeseen Lanza tunkeutui väkipakolla ja surmasi 17 ihmistä. Heistä kaksi olivat henkilökuntaa ja loput lapsia. Koko luokkahuoneesta löytyi ammuskelun jälkeen vain yksi selviytyjä. Seuraavan luokkahuoneen oppilaista kuoli viisi sekä heidän opettajansa ja koulunkäyntiavustaja.

Lanzan uskotaan saapuneen koululle 9:35 ja viimeiset laukaukset, joiden uskotaan olleen ampujan itsemurha, kuultiin viisi minuuttia myöhemmin. Newtownin poliisi tuli sisään koulurakennukseen klo 9:44. Kaiken kaikkiaan tapahtumien kulku oli siis hyvin nopea. Itsemurhan suorittanut Lanza löytyi luokkahuoneesta.

Sandy Hook oli tuttu paikka Lanzalle, sillä hän oli itsekin käynyt siellä koulua. Vanhat luokkatoverit kuvailivat häntä älykkääksi, mutta hermostuneen oloiseksi persoonaksi, jolla oli vaikeuksia saada ystäviä. Hänelle diagnosoitiin Asperger-syndrooma 13-vuotiaana, ja vuotta myöhemmin pakko-oireinen häiriö, johon liittyi mm. intensiivistä käsien pesua ja sukkien vaihtamista useita kertoja päivässä. Viimeiset kuukaudet ennen ammuskeluaan Lanza vietti päivänsä lähes täysin yksin pelaten erilaisia sotapelejä tietokoneella. Hänen läheisimmät kontaktinsa olivat pelikaverit internetin välityksellä, ja äitinsä kanssa Lanza viesti lähinnä sähköpostitse.

Sandy Hookin ammuskelu on kuuluisa, koska se on eniten kuolonuhreja vaatinut kouluammuskelu USA:n historiassa. Tästä syystä keskustelu aseiden saatavuudesta ja videopelien väkivaltaisuudesta nousivat otsikoihin. Koulu, jossa ammuskelu tapahtui purettiin ja sen tilalle rakennettiin uusi. Myös Lanzan ja tämä äidin asuttama talo purettiin.