Sandy Hookin ala-asteella 14. joulukuuta 2012 tapahtunut kouluammuskelu pani alulle muutamia salaliittoteorioita. Tämä johtuu siitä, että tapaus sai paljon näkyvyyttä, koska suurin osa uhreista oli alakoululaisia ja siitä, että kyseessä on Yhdysvaltojen historian eniten kuolonuhreja vaatinut kouluammuskelu.

Ensimmäisistä salaliittoteorioista raportoitiin vuoden 2015 helmikuussa, kun opettajana toimineen Victoria Leigh Soton perhe halusi tehdä tämän nimestä tavaramerkin. Syyksi mainittiin sosiaalisen median valeprofiilit, joissa käytettiin Soton nimeä ja profiileissa levitettiin salaliittoteorioita tapahtumien kulusta. Lisäksi Soton perheenjäseniä oli ahdisteltu.

Tunnetumpi salaliitto pyörii kuitenkin Alex Jonesin ympärillä. Alex Jones on yhdysvaltalainen radiojuontaja ja salaliittoteorioita julkaisevan Infowars-sivuston aktiivi. Hänen mukaansa Sandy Hookin kouluammuskelu oli tekaistu huijaus, jonka varjolla liittovaltion ja osavaltion lainsäätäjät saattaisivat kiristää kansalaisten oikeutta kantaa asetta.

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys takaa kansalaisille oikeuden kantaa asetta, vaikkeivät nämä kuuluisikaan asevoimiin. Taustalla on ajatus oman kodin ja perheen puolustamisesta sekä kansalaisten nousu mahdollisesti sortavaa valtiovaltaa vastaan. Lisäyksen taustalla ovat arvot yksilön turvallisuudesta ja velvollisuudesta puolustaa isänmaata tarvittaessa.

Jonesin mukaan Sandy Hookin tapaus yhdessä muutaman muun kouluammuskelun kanssa ovat tiukempaa aseiden kontrollia kannattavien tahojen masinoimia ns. lavastettuja hyökkäyksiä (eng. false flag). Hänen mukaansa kukaan ei kuollut Sandy Hookin ammuskelussa, mikä johti muutamien kuolleiden lasten vanhempien haastekirjeeseen 2018. Jones vastasi syytteeseen sanomalla, että haasteen tehneet vanhemmat oli painostettu siihen median toimesta. Hän myös pitää oikeutenaan kyseenalaistaa tapahtumia. Myöhemmin Jones ilmoitti, ettei pidäkään kouluammuskelua tekaistuna, mutta on sitä mieltä, etteivät syylliset olleet amerikkalaiset aseiden omistajat tai hän itse.

Mutta miksi tiukempia aselakeja vaativat käyttäisivät aseita omien tarkoitusperiensä edistämiseen? Todennäköisesti kukaan ei osaisi epäillä heitä, ainakaan mikäli kyseessä olisivat ennemminkin yksittäiset toimijat kuin järjestäytynyt taho. Henkilöiden kuten Jonesin esittämät teoriat siitä, että nimenomaan aseiden vastustajat käyttäisivät aseita tiukentaakseen aselakeja, nähtäisiin niin kaukaa haetuilta, että ne kuitattaisiin pelkkinä salaliittoteorioina – eli kukaan ei osaisi epäillä.

Tiukempia aselakeja haluavat Yhdysvalloissa ne, jotka haluavat vahvan hallinnon vetämään ihmisiä kuin pässejä narusta. Tällaisessa yhteiskunnassa vapaus, amerikkalaisista arvoista rakkain, olisi lähinnä vitsi, jota ihmisille kerrottaisiin.