Lokakuussa 2017 internetissä alkoi kiertää huhu, jonka mukaan Amerikassa olisi meneillään vallankaappauksen yritys. Kaikki sai alkunsa 4chat-nettisivulta, jonne lisätään kuvia ja tekstiä täysin anonyymisti ilman minkäänlaista valvontaa.

Nyttemmin kyseessä on salaliittoteoria, joka leviää erityisesti Donald Trumpin kannattajien keskuudessa. Kesällä 2018 salaliittoteorian kannattajia on nähty Trumpin kannattajien kokoontumisissa mukanaan erilaisia bannereita ja t-paitoja, joilla he ilmaisevat kantansa.

Obama, Clinton ja Soros

QAnon-salaliittoteorian ydinajatus on se, että muunmuassa poliitikot Barack Obama ja Hillary Clinton sekä liikemies ja poliittinen aktiivi George Soros suunnittelisivat Trumpin syrjäyttämistä.

Soros on pitkään tukenut demokratiaa ja ihmisoikeuksia puolustavaa työtä ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa Sorosin yksi näkyvin poliittinen projekti oli hänen yli 10 miljoonan dollarin lahjoituksensa George Bushin uudelleenvalinnan vastaiseen kampanjaan vuonna 2004. Hän ei siis todellakaan ole mikään USA:n konservatiivien suosikki, ja esimerkiksi Steve Bannon on uhannut perustaa säätiön tukemaan Sorosin vastaista konservatiivista oikeistoa Euroopassa.

QAnon katsoo myös olleensa varma siitä, että erikoistutkija Robert Mueller ei oikeasti tutki Trumpin kampanjan aikaisia Venäjä-kytköksiä, vaan tutkinnalla pyrittäisiin kulissien takaa vesittämään väitetty vallankaappausyritys.

Trumpin kanssa

Kun QAnon tunnuksia kantavia ihmisiä havaittiin Trumpin kannattajien tapahtumissa, presidentin edustajat joutuivat välittömästi selvittämään asiaa medialle. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders totesi, ettei presidentti hyväksy ääriliikkeitä eikä niiden tukijoita millään muotoa.

Kuitenkin 24. elokuuta QAnon-kannattaja Michael Lebron vieraili Trumpin luona Valkoisessa talossa. Siellä hän kuvasi mm. Hillaryn potrettia hashtagilla #HillaryForPrison ja #WWG1WGA. Viimeksi mainittu on QAnonille tyypillinen hashtag ja lyhenne sanoista “where we go one we go all”. Sandersin mukaan Lebron oli osa kierroksella olleita vieraita, eikä erikseen kutsuttu.

Mitä QAnon on saanut aikaan?

Väitetysti ryhmän nimissä toiminut Matthew Phillip Wright tukki Hooverin padon läheisyydessä tien autollaan, josta myöhemmin löytyi aseita, ja vaati viranomaisia julkaisemaan oikean raportin Hillary Clintonin sähköpostikohusta. Wright väitti, että FBI oli muokannut lopullista raporttia auttaakseen Hillarya presidentinvaaleissa. Hänet pidätettiin syytettynä mm. terroriteosta.

Monien mielestä ei ole sattumaan, että kun QAnon-kannattajat ensimmäistä kertaa havaittiin Trumpin tilaisuuksissa, Fox News välitti heistä eniten kuvamateriaalia. Asiantuntijat varoittavat, että Trumpin kannattajakunta ja vastaavat tilaisuudet ovat hyvä paikka aloittaa salaliittoteorioiden levitys muuallakin kuin internetissä.